Omschrijving van Watsu ®

Watsu is een ontspanningsmethodiek in lichaamswarm water, met name gebaseerd op de Zen Shiatsu van Masunaga. Er ontstaat een diepe ontspanning, doordat men wordt gedragen, rustig bewogen en gemasseerd in extra verwarmd water ( 35 °). De rug wordt ontlast, wervelkolom en gewrichten worden soepel bewogen, en het hele lichaam wordt gerekt en gestrekt in vloeiende bewegingen.

01

Watsu werd ontwikkeld door de Amerikaan Harold Dull in de jaren '80 en '90. Na zijn terugkeer uit Japan, waar hij Zen Shiatsu studeerde, begon hij de speciale stretches en massagetechnieken toe te passen in warm waterbronnen in Californië. Hij ontdekte, dat de Shiatsu technieken in zulk warm water veel effectiever zijn dan op het land.

02

Een aantal peilers:
Lichaamswarm water (35°)
De invloed van warm water als natuurlijke pijnstiller bij de bevalling is bekend. Ook tijdens de zwangerschap wordt dankbaar gebruik gemaakt van de weldadige invloed van water. Zwangeren vinden het heerlijk om gewichtsloos in water te bewegen. Moeder en kind drijven zo in eenzelfde element. Beide kunnen genieten van de warmte en geborgenheid die het water geeft.

Ontspanning en mindfulness
In een Watsu sessie wordt men niet alleen omgeven door warm water, maar ook gedragen, gewiegd en bewogen door een ervaren Watsu gever. De ontspanning en het gevoel van geborgenheid wordt meteen merkbaar in de ademhaling. Die komt tot rust, verdiept, en verlangzaamt.

03

In zo'n behaaglijke toestand van warmte en gewichtloosheid zal ons lichaam elke onnodige spieractiviteit achterwege laten: we laten als vanzelf los.
Deze vorm van ontspanning geeft een nieuwe dimensie aan onze lichaamservaring, een ongekend gevoel van ruimte en mindfulness.

04

Beweging
In water bewegen wij anders dan op het droge. Het water draagt en ondersteunt ons lichaam van alle kanten. Dat heeft een ontspannend effect, en maakt de typische Watsu bewegingen en stretches mogelijk, die op het land ondenkbaar zouden zijn.

05

Watsu sessies en workshops
Heb je interesse, en wil je weten, waar in de buurt Watsu wordt gegeven, neem dan even contact met ons op. Een individuele Watsu sessie duurt ongeveer een uur, en de prijs in Nederland varieert tussen € 50,- en € 110,-

Je kunt ook kiezen voor een tweedaagse workshop BasisWatsu. Het is een fijne introductie en je leert meteen al een aantal basistechnieken, zodat je met familie en vrienden ermee aan de slag kan.

Opleiding en training op locatie
Watsu Nederland organiseert de internationaal gecertificeerde opleiding tot Watsu Practitioner, en de vervolgopleiding tot Healing Dance Practitioner. Duur van de opleiding is 2 à 3 jaar, afhankelijk van vooropleiding en beroepservaring.

Voor instellingen en organisaties verzorgt Watsu Nederland training op locatie. Dit geeft de mogelijkheid om binnen de instelling wat dieper in te gaan op specifieke vragen.

 

Pijl